Muhtarlarımız, devlet-vatandaş arasındaki köprüdür

Kahramanmaraş Onikişubat  Belediyesi olarak, devletin önemli organlarından biri olarak görev yapan değerli muhtarlarımızın  “19 Ekim Muhtarlar Günü”nü kutluyorum. Muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları  sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel  bağlarını koruyarak, geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik  çalışmaları yürütmektedirler. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, muhtarlık müessesine o kadar çok önem vermektedir ki ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde muhtarlarımızı ağırlamıştır. 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan iki muhtarımıza ve diğer şehitlerimize Yüce Allah’tan rahmet dilerken, gazilerimize de sağlık ve sıhhatler diliyorum. 19 Ekim Muhtarlar Gününüzü en halisane duygularla kutluyor, hepinize saygılar ve sevgiler sunuyorum.

Muhtarlar devlettir ve Cumhurbaşkanı’nın temsilcisidir. Belirtmek isterim ki, demokrasi yerelde başlar. Eğer yerelde temsiliyet güçlü ise ülke demokraside o kadar güçlü olur. 19 Ekim 1829’da İstanbul’da başlanan ve sonrasında 1833 yılından itibaren de Anadolu’daki mahalle ve köylerde uygulanmaya konulan muhtarlık sisteminin belediyecilikten bile eski ve köklü bir sistemdir. Mevcut yönetim sistemimizde muhtarlıklarımiz, yerel yönetimlerimizin çok önemli bir parçası çünkü, muhtarlarımız yerel yönetimlerin en alt birimi olmaları hasebiyle aziz halkımıza çok yakın olup, onların sosyal hayatına birebir tanıklık etmektedirler. Muhtarlarımız, elektrik, su, kanalizasyon gibi altyapı çalışmalarından düğün ve cenazeye kadar çok geniş bir yelpazede vatandaşın taleplerinin birinci muhatabı olan muhtarlarımız, 50 binin üzerinde mevcudu olan devasa bir ekiptir.

Devleti temsil etmekte olan muhtarlarımız, görev ciddiyetlerini daima en üst seviyede tutmak, halkla çok daha alakalı olmak, halkın sorun ve ihtiyaçlarını en kısa yoldan yetkili mercilere iletmektedirler. Muhtarlarımız, demokrasinin temel taşı olduklarını, devlet-vatandaş arasındaki köprüyü oluşturduklarını hiçbir zaman unutmamalıdırlar.

Yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlık  müessesesinin 1829'dan bu yana faaliyetlerini sürdürmekte olduğuna, muhtarların bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla  ilişkilerinde aracı bir rol oynarken diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi  anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında  önemli bir görevi yerine getirdiğine dikkat çekerek, muhtarlarımıza bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.


HIZLI ERİŞİM